de naam Haans in bedrijf

Voorzover ik weet is er is nog geen straat vernoemd naar een Haans. Tilburg kent inmiddels wel het Haans-gebouw: de vestiging van handelmaatschappij Haans. Behalve dit zijn er nog meer bedrijven die de naam Haans op de kaart zetten. Hieronder enkele bedrijven en waar mogelijk informatie over aard en historie:

Handelsmij J.C.J. Haans B.V.
Mina Krusemanweg 1, Tilburg

HANDELSMAATSCHAPPIJ HAANS

Het hoofdkantoor annex showroom van Haans aan de rand van Tilburg is een walhalla voor de designliefhebber. Alleen al vanwege het decor; een schepping van glas, staal en beton van architect Jo Coenen. Daarin komen de artikelen, op en top gestileerd, goed tot hun recht.

Handelmaatschappij Haans levert sinds 1968 meubilair gemaakt van natuurlijke materialen, gebruiksvoorwerpen en accessoires voor in en om het huis. Onder de klanten zijn veel winkelketens (Bijenkorf, Hema en Blokker) en grootwinkelbedrijven in ruim vijftig landen.

Jan Haans ging als 17-jarige aan de slag in het bedrijf van zijn vader Jan-senior. Toen deed de firma nog in mandwerk en rotanmeubelen. ,,We waren de grootste importeur van vlechtwerk in Nederland", vertelt hij. Het bedrijf was volgens Haans toen al trendsettend. ,,Bovendien was ik één van de eerste westerlingen die zaken deed met China."

Haans is inmiddels een begrip bij de branche, maar nog onbekend bij de consument. Jan Haans vindt het tijd dat daarin verandering komt. ,,Haans moet een vertrouwde merknaam worden. Mensen moeten ons in verband brengen met nieuwe, mooie dingen die ze graag in huis willen hebben."

Bron: Noordhollands Dagblad, 5 juni 2004


We worden ontvangen in het prachtige gebouw van Jo Coenen, dat in 1991 in opdracht van Haans is gebouwd en toen het duurste kantoorgebouw van Nederland was. Deuren zijn er niet te vinden, aangezien Jan graag in contact staat met zijn mensen, en zo ziet wat er gebeurd op de werkvloer. In 1991 werkten er 25 mensen in het gebouw, ondertussen werken er ongeveer 120 mensen en nog eens 50 in het verre oosten. Haans is na een verleden in de textiel in 1968 begonnen met handel in rieten mandjes en is nu gespecialiseerd in natuurlijke producten en meubelen uit Azië en Europa voor in en om het huis.

Bron: Jonge Onderneming Sociëteit Tilburg, 7 juli 2005


HAANS AUTOSCHADES


Haans Autoschades B.V.
Jules Verneweg 17, Tilburg

Volgens ingewijden behoort Haans Autoschades (ooit in de jaren vijftig als één van de eerste autoverhuurders in ons land van start gegaan) wat omzet betreft tot de top van autoschadeherstellend Nederland. En ook kwalitatief mag hij zich tot de top rekenen, men heeft dan ook de ISO 9002-certificering, men bezit de Focwa Classificatie 1-erkenning en daarnaast is ook de Eurogarant-erkenning in huis. Het opvallende pand van Haans Autoschades in Tilburg trok onze aandacht. Wij spraken er met Bart Haans, directeur-eigenaar van Haans Autoschades.

bron: Autokompas, 19 juni 1998


Geheel in de traditie van de ondernemende familie Haans, begon Jos Haans in 1958 een autoverhuur bedrijf. Dit autoverhuurbedrijf was gevestigd achter de slagerij van vader Bert Haans aan de Koestraat in Tilburg. Omdat de huurauto's regelmatig een deuk opliepen, besloot Jos Haans zelf de schades te gaan herstellen in een schuurtje achter de slagerij. Met natte doeken in de schuur (om het stof aan te trekken) werden de eerste auto's door Haans gespoten.

Al snel kreeg Jos Haans de smaak te pakken en ging niet meer alleen voor vrienden en kennissen repareren. Uitbreiding kon dus ook niet uitblijven in 1962. Net over de smalle kanaalbrug, in de Kapitein Nemostraat, werd een kalverstal omgebouwd tot autospuiterij. Een stukje verderop in het voormalige pand van groothandel "de Brug" (door sommigen een brug te ver genoemd), vestigde Jos Haans zich in 1979 aan de Jules Verneweg nr. 17. Hier heeft Haans Autoschades nog steeds de beschikking over 6700 m2 grondoppervlak waar het eigenlijke pand er 3300 m2 van bestrijkt.

In 1994 is het pand aan de Jules Verneweg grondig onder handen genomen. Naast een totaal nieuwe gevel, werd een ruime receptie met open werkplekken voor de baliemedewerkers gerealiseerd. In 1998 neemt Bart Haans, de zoon van Jos Haans, de zaak over. Op dat moment heeft hij reeds tien jaar meegewerkt in het bedrijf. Ook Bart Haans timmert hard aan de weg. Er wordt geïnvesteerd in vervangend vervoer, nieuwe liftbruggen, spuitcabines, gereedschappen, alternatieve reparatie methodes, milieu, computers en vooral ook in de relatie met verzekerings - en leasemaatschappijen.

Binnenin het pand is weinig meer over van de oorspronkelijk groothandel. Inmiddels beschikt Haans over de 12 moderne lift bruggen, 2 Celette 'Richt' banken, 3 spuitcabines, 1 vrachtwagencabine, een droogruimte, wasplaats, 2 magazijn ruimtes en een zogenaamde lichtstraat. Voldoende om met 25 vakmensen gemiddeld 70 auto's per week te herstellen!

bron: Haans autoschades

Haans Delicatessen B.V.
Beekseweg 9a, Diessen

HAANS DELICATESSEN

Het geheim van Haans Delicatessen wordt al ruim 20 jaar verfijnd en gekoesterd. Eind jaren 70 ontwikkelde Haans senior in zijn slagerij zo'n lekkere filet americain dat al snel steeds meer collega's zijn specialiteit in hun assortiment wilden opnemen. Door de sterk groeiende belangstelling voor deze delicatesse is na verloop van tijd besloten de bestaande slagerij volledig te verbouwen tot productie- ruimte en verkoopkantoor voor alleen filet americain. Sindsdien is de vraag naar hun producten zodanig toegenomen dat Haans Delicatessen in 1992 naar een aanzienlijk groter bedrijfspand aan de Beekseweg in Diessen is verhuisd. Daar wordt volledig conform de modernste HACCP-normen geproduceerd.

Op verzoek van klanten is het productassortiment in de loop der jaren uitgebreid met in eerste instantie een aantal Belgische delicatessen en later ook originele Italiaanse Parma hammen, Spaanse Patta Negra De Serano ham, Bundner Fleisch en andere vleeswaren, olijven, patés en salades. Tot de regelmatige afnemers van Haans filet en andere delicatessen behoren uiteraard een groot aantal delicatessen-, kaas- en wijnwinkels, maar ook grossiers en een groeiend aantal croissanterieën. De meeste bestellingen wordt door eigen personeel bezorgd met vervoer dat volledig voldoet aan de modernste HACCP-normen.

Sinds februari 2000 heeft de heer Haans senior het roer overgedragen aan zijn zoon Bas Haans, die al 18 jaar heeft meegewerkt aan de groei van hun familiebedrijf.

bron: Haans Delicatessen

Het bedrijf Haans Delicatessen is opgeheven per 29 december 2005.

HAANS VOEGWERKEN

Al meer dan 25 jaar specialist in gevelrenovatie en voegwerken. Met zo'n 20 medewerkers is Haans Voegwerken een van de grootse bedrijven in gevelrenovatie en voegwerk in geheel Limburg. Aan zowel particulieren, aannemers, woningstichtingen, woningbouwverenigingen en overheden bieden wij onze werkzaamheden aan.

bron: Haans Voegwerken

Haans Voegwerken B.V.
Dorpsstraat 66, Buggenum

Haans Timmerwerken en Deurenhangbedrijf
Van Hogendorpplein 19, Goirle

HAANS TIMMERWERKEN EN DEURENHANGBEDRIJF

Haans Timmerwerken en Deurenhangbedrijf is een bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring in de bouwsector. Voor zowel de particuliere als voor de professionele opdrachtgever de specialist voor het hangen van deuren en het aannemen van timmerwerkzaamheden.

bron: Haans Timmerwerken

HAANS ZONWERING & ROLLUIKEN


Firma Haans Zonwering & Rolluiken
Laarstraat 32 A, Tilburg

Haans Hekwerk en Montage
Baudevoort 9, Helmond

HAANS HEKWERK EN MONTAGE
<genealogie van de familie Haans>